Dag- & Logeeropvang

Dag & Logeeropvang

 

Waarom dagopvang of logeeropvang?

Het buiten leven staat centraal op De Barrage. Wij ondernemen samen met de kinderen velen buitenactiviteiten. Denk hierbij aan het voeren van de geitjes in de dierenweide, paardrijden in de buitenbak, skelteren op het verkeersplein, voetballen op het voetbalveld, zaadjes zaaien in de moestuin en trampolinespringen in de speeltuin. Ons grote terrein biedt vele mogelijkheden in onder andere sport- en spelactiviteiten en dierverzorging. Op een regenachtige dag maken we gebruik van onze grote binnenbak waar we samen een estafetteparcours maken of een hut bouwen. Ook samen iets bakken, knutselen of een spelletje spelen doen we graag. Het samen zijn met andere kinderen vinden wij belangrijk. Of we nou samen een potje staan te voetballen of we zitten naast elkaar op de schommels, het kan allemaal.

Voor wie?

Binnen onze Dagbesteding begeleiden we verschillende doelgroepen. We begeleiden (jong)volwassenen met uiteenlopende beperkingen zoals een verstandelijke beperking, ASS en Syndroom van Down. Het perspectief ligt veelal bij Dagbesteding en de Dagbesteding is belevingsgericht. Daarnaast begeleiden we jongeren die (tijdelijk) zijn uitgevallen binnen onderwijs en voor wie op korte of langere termijn mogelijk weer (een vorm van) onderwijs mogelijk is.

Hoe ziet de dag eruit?

Bij De Barrage stimuleren wij de kinderen spelenderwijs in het vergroten van hun sociale zelfredzaamheid en brengen wij ze samen met andere kinderen met dezelfde interesses. Ze leren contact te maken met anderen, samen te spelen, grenzen te leren herkennen en te durven aangeven en hulp te vragen. Kinderen worden in een groepje ingedeeld op basis van hun ontwikkelingsleeftijd en interesses. Zij maken samen met de begeleider een programma voor de dag. Hierin zijn een aantal vaste, terugkerende, activiteiten, maar leren de kinderen ook zelf aan te geven wat ze leuk vinden om te doen.

In vakantieperioden organiseren wij regelmatig verschillende themadagen. Denk hierbij aan een sportdag, een verkleedfeest, een boerderij dag of een paardendag.

In de zomervakantie hebben we een paardenkamp op onze eigen locatie waarbij we in het weiland, tussen de paarden, gaan kamperen. Ook hebben we een survivalkamp op een externe locatie waarbij we vlotten gaan maken, hout verzamelen voor ons kampvuur en samenwerken om over het klimparcours te komen.

Wachtlijst

Het is fijn om te merken dat er veel vraag is naar een plek op De Barrage. Onze wachtlijst voor logeren of dagopvang in het weekend is groot. Daarom nemen wij op dit moment geen nieuwe verzoeken meer aan om op de wachtlijst te komen voor logeren en dagopvang in het weekend.

Aanmelden

Jongeren aanmelden voor dag- en logeeropvang gebeurt via de sociale teams van de gemeente of zorgkantoor.

Voor meer informatie kijk op de contactpagina

Opvangmogelijkheden en tijden

De Barrage biedt dagopvang aan op de zaterdag en vakanties. Een dag opvang op De Barrage is van 09.30 tot 16.30 uur. De logeeropvang bieden wij in weekenden.

Gezonde voeding
  • Het ontbijt is zoveel mogelijk gezamenlijk
  • De logeerkinderen koken en eten gezamenlijk
  • Vaak met groente uit eigen moestuin
  • Eitjes van de eigen kippen
  • Indien voorradig fruit uit de eigen boomgaard
Vervoer

Kinderen/jongeren worden veelal door hun ouders/verzorgers gebracht en gehaald voor Dagopvang of Logeeropvang. Wanneer dit door omstandigheden lastig is kan de gemeente gevraagd worden hierin mee te denken. De Barrage heeft zelf niet de mogelijkheden om vervoer te organiseren.

Kinderen/jongeren die na schooltijd bij ons komen worden veelal wel bij ons met taxivervoer gebracht. Het verschilt per gemeente of dit via het leerlingenvervoer gaat of dat hier zorg- of bijzonder vervoer voor nodig is. De gemeente kan gevraagd worden om hierin mee te denken.