Zorg & Onderwijs Plus

Zorg & Onderwijs

Zorg & Onderwijs Plus
Persoonlijke en intensieve begeleiding

Binnen Zorg & Onderwijs Plus krijgen de leerlingen ondersteuning en begeleiding in hun sociaal emotionele ontwikkeling, de focus ligt vooral op het gedrag. Daarnaast wordt er aan onderwijs gewerkt. De leerlingen blijven ingeschreven staan op de school van herkomst en deze school levert het schoolwerk aan, waar de leerlingen aan werken. De leerlingen werken verder aan de huidige lesstof.

Er wordt gekeken waarom de leerling is uitgevallen, maar vooral wat heeft de leerling nodig om door te stromen naar een vervolgplek? Wat zijn de onderwijs- en begeleidingsbehoeften van de leerling? En wat is een passende vervolgplek voor de leerling?

Het doel is om de leerling na 6 maanden weer uit te laten stromen naar een vorm van zorg of onderwijs. Wanneer het perspectief van de leerling helder is en de leerling klaar is om uit te stromen, kan de leerling uitstromen richting een (nieuwe) onderwijs- of zorgplek. De leerling kan terugstromen naar de school van herkomst, een andere vorm van onderwijs of een vorm van zorg, zoals bijvoorbeeld dagbesteding. Zorg & Onderwijs biedt de mogelijkheid om de teruggang naar onderwijs of zorg stapsgewijs op te bouwen. De begeleider kan bijvoorbeeld meegaan met de leerling naar de nieuwe plek en daarin ondersteunen. Het contact tussen de begeleider van Zorg & Onderwijs en de nieuwe leerkracht en/of begeleider zal nauw zijn. Het kan zijn dat de leerling één dag in de week naar de nieuwe plek gaat en de andere dagen nog binnen Zorg & Onderwijs. Deze dagen worden stapsgewijs opgebouwd.

Zorg & Onderwijs in het kort

  • Persoonlijke, intensieve begeleiding door een betrokken en enthousiast team.
  • Kijken naar wat er wél kan en uitgaan van mogelijkheden.
  • Toekomstperspectief bepalen voor de leerling.
  • Ontdekken wat de mogelijkheden zijn van de leerling.
  • Een combinatie van zorg én onderwijs.
  • Plezier maken, ontspanning en spelen afgewisseld met werken aan taken.
  • Zelfvertrouwen en succeservaringen opdoen.
  • Terug naar de basis, ik mag er zijn.

Hoe ziet de dag eruit?

Bij Zorg & Onderwijs Plus ligt de focus op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. In de ochtend zijn er dagelijks twee werkmomenten, waarbij de leerling aan het schoolwerk werkt van de school van herkomst. In de middag worden dagelijks activiteiten georganiseerd zoals paardrijden, koken, houtbewerking, een creatieve opdracht, werken in de moestuin of een sport- of spelactiviteit.
Bij De Barrage stimuleren wij de kinderen spelenderwijs in het vergroten van hun sociale zelfredzaamheid en brengen wij ze samen met andere kinderen met dezelfde interesses. Ze leren contact te maken met anderen, samen te spelen, grenzen te leren herkennen en te durven aangeven en hulp te vragen. Kinderen worden in een groepje ingedeeld op basis van hun ontwikkelingsleeftijd en interesses. Zij maken samen met de begeleider een programma voor de dag. Hierin zijn een aantal vaste, terugkerende, activiteiten, maar leren de kinderen ook zelf aan te geven wat ze leuk vinden om te doen.

Veel besproken onderwerpen:

Wachtlijst
Het is fijn om te merken dat er veel vraag is naar een plek op De Barrage. Gezien deze vraag houden wij een wachtlijst aan. Deze kunt u hier bekijken.
Schooltijden
Maandag    9:00 uur – 15:00 uur
Dinsdag    9:00 uur – 15:00 uur
Woensdag   9:00 uur – 12:30 uur
Donderdag  9:00 uur – 15:00 uur
Vrijdag    9:00 uur – 15:00 uur
Zorg & Onderwijs hanteert de schoolvakanties van de regio Midden-Nederland. Daarnaast is Zorg & Onderwijs op officiële feestdagen gesloten.
Aanmelden
Onze leerlingen worden veelal door de sociale teams van de gemeente naar ons doorverwezen. Wij hebben contractafspraken over de inzet van Zorg Onderwijs met verschillende zorgregio’s en gemeente in de provincie Utrecht. Dit wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Het komt voor dat er tussen de gemeente en het samenwerkingsverband afspraken gemaakt worden betreft de financiering, dat het samenwerkingsverband bijvoorbeeld gedeeltelijk mee financiert.
Gezonde voeding
De pupil krijgt een lunch van thuis mee. Op de barrage zorgen wij voor drinken en af en toe iets lekkers. Afhankelijk van wat de moestuin of boomgaard te bieden een stuk groente of fruit. Maar op de vrijdag smullen wij vaak van een tosti!
Vervoer
Grotendeels worden de leerlingen vervoerd door een taxibedrijf. In de meeste gevallen gaat dit via zorg- of bijzonder vervoer, niet via leerling vervoer. Het vervoer wordt aangevraagd en gefinancierd door de gemeente.